Famna Utbildning arbetar för främjande av psykisk hälsa och självmordsprevention genom utbildningar av såväl blåljuspersonal som allmänhet.
Våra utbildningar
Vi erbjuder i huvudsak två utbildningar: AOSP-A, som riktar sig till allmänheten, och AOSP-B, som riktar sig till blåljuspersonal. Båda utbildningarna är åtta timmar långa och ger stöd i hur man hanterar personer som befinner sig i någon form av kris eller som har självmordstankar. Innehållet i utbildningarna anpassas efter varje deltagargrupp men omfattar bland annat moduler om psykisk hälsa och ohälsa, hur självmord kan förebyggas, vilken hjälp som kan erbjudas, vikten av samverkan, lagstiftning, fallbeskrivning, samtalsteknik och erfarenhetsutbyte.
AOSP-A
AOSP-A är en utbildning i akut omhändertagande av personer i kris eller självmordsnära personer som riktar sig mot allmänheten, exempelvis kommuner, landsting, företag, föreningar och privatpersoner.
Under utbildningen lär du dig att upptäcka, förebygga och stötta personer i kris eller som har självmordstankar. Här ligger stort fokus på att lyfta kunskapen om hur vi genom förbyggande arbete kan upptäcka psykisk ohälsa och lära oss att bemöta för att minska risken för självmord på en arbetsplats, en skola, i en förening, organisation eller privat.
Längd: 8 timmar, kan delas upp på två tillfällen vid behov.
AOSP-B
AOSP-B är en utbildning i akut omhändertagande av personer i kris eller självmordsnära personer som riktar sig mot blåljuspersonal, exempelvis ambulanspersonal, polis, räddningstjänst och SOS Alarm.
Under utbildningen får deltagarna verktyg för att navigera och stötta i akuta situationer. Här ligger stort fokus även på samverkan vid larm gällande självmord eller vid misstanke om om självmord. Vi pratar även om psykisk hälsa och ohälsa på arbetsplatsen då det är av stor vikt att personalen inom blåljusorganisation mår bra även utanför larm.
Längd: 8 timmar, kan delas upp på två tillfällen vid behov.
Varför ska du välja AOSP?
AOSP fokuserar på att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa samt självmord genom ökad medvetenhet. Genom att fler lär sig att identifiera psykisk ohälsa kan vi inte bara rädda fler liv, utan också uppnå social hållbarhet och därmed även en ökad ekonomisk hållbarhet på arbetsplatser samt minskad frånvaro i skolan genom att fånga upp signaler och minska risken för långvariga sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.
AOSP innehåller verktyg för att bemöta och stödja personer i kris och tillämpar etik samt gällande lagstiftning för att säkerställa korrekt hantering av situationer. Utbildningen är framtagen av Karolinska Institutet tillsammans med Region Stockholm, och alla instruktörer är certifierade för att säkerställa högsta kvalitet och kunskap. Årliga seminarier för instruktörer håller utbildningen aktuell och relevant.
Prisuppgift och bokning
Kontakta oss på info@famnautbildning.se för offert och bokning.